Dit recept is niet per se een traditioneel Pools recept. Ik vond het op een Poolse website en dacht: dit ga ik maken en op mijn blog posten. De website heet ‘Mała Cukierenka‘. Dit betekent een kleine banketbakkerij.

In Polen heb je banketbakkerijen en bakkerijen. Bij de eerste kun je alleen gebak, taarten, cakes kopen. Bij de tweede koop je brood, broodjes, bolletjes, stokboord en koekjes. Als je in Polen bent, let dan op de uithangborden bij de locale winkels: ‘piekarnia‘ (uitspraak piëkarnia)- bakkerij en ‘cukiernia’ – (uitspraak tsoekiërnia) – banketbakkerij of patisserie. De Poolse lekkernijen uit de banketbakkerij zijn over het algemeen minder zoet dan die uit de Nederlandse bakker.

We gaan beginnen!

Wat heb je nodig:
– 200g gesmolten pure chocolade (ik heb chocolade van 70% gebruikt)
– 200g boter op kamertemperatuur
– 180g suiker
– 3 eieren
– 100g meel

– 250g mascarpone
– 250g twaróg (zie foto onder, deze ingrediënt kun je in een Poolse winkel verkrijgen)
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille suiker

En natuurlijk kersen!

Poolse twaróg – full-fat curd cheese

Bereidingswijze:
1. Breek de pure chocolade in stukjes en laat hem smelten. Ik doe de chocolade op een bordje en het bordje op de pan met heet water. Als het water kookt, wordt het bord warm en dan smelt de chocolade.
2. Meng de boter en suiker. Mix dit mengsel ongeveer 3 minuten.
3. Voeg vervolgens drie eieren aan het mengsel toe. Daarna de chocolade.
4. Als laatste doe je het meel erbij. Zorg dat alles goed gemixt is.
5. Meng de mascarpone met twaróg, suiker, vanillesuiker en eieren.
6. Verwarm de oven op 170C.
7. Doe ongeveer 2/3 van het chocolademengsel in de bakvorm (24cm). Hierop doe je het cheese mengsel. En als laatste het overgeblevene 1/3 van het chocolademengsel.
8. Leg de kersen op de taart. Verspreid ze over de hele taart.
9. Bak ongeveer 60 min op 170C.

Chocolade cheesecake met kersen

Eet smakelijk!