In mijn vorige blog over Zamość schreef ik dat er zich in deze stad heel veel restaurantjes en cafeetjes bevinden. Ik heb er voor jullie twee gekozen om in mijn volgende artikel te schrijven.
Een café met ‘communistisch’ sentiment
Hoe was het in die communistische tijden? Heb je jezelf deze vraag weleens gesteld? We kunnen niet terug in de tijd. En waarom zouden we dat willen? Het communisme heeft niet gewerkt, werkt niet en zal nooit werken. Dit stukje van de Poolse geschiedenis wordt heel negatief ervaren. Toch kun je in Polen plekjes vinden zoals het café ‘Klub Wspomnienie PRL-u‘ – Club Herinnering aan PRL (PRL – Poolse Volksrepubliek). Hier kun je het klimaat van dit tijdperk ervaren.
Een ouderwets dressoir – zo een kast stond in elk Pools appartement of huis. Op de kast zie je de oude briefjes keurig bewaard. Dat waren de Poolse Zloty’s voor de redenominatie in 1995.
De multifunctionele kopjes in een ‘mandje’. Haal het glaasje eruit dan kun je iets kouds drinken. Zet het kopje weer terug erin dan kun je van een warme thee of koffie genieten. Deze koffie maak je zo: een theelepeltje gemalen koffiebonen of misschien twee in het glas en gewoon heet water erover heen. Men moest maximaal van koffie genieten want dat was schaars in deze tijden. Op de achtergrond een appeltaart. En het maakt niet uit of het nu gebakken is of 40, 50 jaar geleden. Het recept voor de Poolse appeltaart is the best! Deze keer moesten we ook het genoegen nemen met een appeltaart zonder slagroom. De serveerster heeft ons meteen verteld dat er geen slagroom was. Ik moest nog meer aan de communistische tijden denken toen van alles in de winkels ontbrak, zelfs het wc papier.
In het café, dat niet al te groot is, kun je binnen eten. Of buiten in een gezellig ingericht patio.
De hele dag mooi weer gehad rond 27 graden. Veel drukte in de stad door allerlei evenementen. We hebben ons best gedaan om zo veel mogelijk te zien (zie het linkje in het begin van deze blog). Ik wilde nog de prachtige kerken in Zamość van binnen bekijken. Omdat de diensten op zondag 4 keer per dag gehouden worden, wordt het vriendelijk aan de toeristen bij de ingang d.m.v. een briefje gevraagd om de diensten niet te verstoren. In de avond besloten we om in dit restaurant te eten ‘Gościniec Kanclerz‘. Het ligt net buiten de Oude Stad. Tevens buiten de drukte. Het bestaat niet zo lang, sinds 2009.
Omdat het de hele dag warm en broeierig was, begon het in de avond te regenen. We gingen daarom binnen eten en zagen enkele keren de bliksem vanuit het raam. We hebben van de volgende gerechten genoten:
Als voorgerecht zurek (in het Pools żurek). Dat is zure roggesoep met varkensvleesworst, gerookte worst, bacon, ham, ei en groenten.
Als hoofdgerecht de beroemde Poolse pierogi met vulling van gehakt. Wij hebben dit gerecht al meerdere keren in Polen gegeten. De vulling kan verschillend zijn bijvoorbeeld met gehakt, zalm en spinazie, hertenvlees of zelfs zoete vulling met fruit bijvoorbeeld.
Varkensvlees met bietjes en kopytka (Poolse gnotchi):
Mocht je toch iets lichters willen zoals bijvoorbeeld een maaltijd salade, is de keuze ook goed. Bijvoorbeeld de gegrilde kipsalade met ijsbergsla:
In dat jonge restaurant worden verschillende nagerechten aangeboden waaronder … ja, je raadt het al… de appeltaart. Ook ijs en pannenkoeken. Mijn dochter heeft dit gerecht als hoofdgerecht besteld. Omdat de porties in Poolse restaurants aanzienlijk groot zijn, kan dit als hoofdgerecht gegeten worden. Mijn zoontjes is het gelukt om en de pierogi en de pannenkoeken op te eten.