En wie had dit gedacht? Er is een woestijn in Polen! De Poolse Sahara is de grootste woestijn op het Europese continent!
De Błędowska-woestijn is ongetwijfeld een van de belangrijkste natuurlijke en landschappelijke bezienswaardigheden in Polen. Het bevindt zich op de grens van twee woiwodschappen: Silezië en Klein-Polen. Het is een stuifzandgebied van ongeveer 10 km lang en 4 km breed.
Hoe is de woestijn ontstaan?
Er zijn verschillende versies hoe de woestijn ontstaan is. De oudere mensen in de regio zeggen dat de duivel het zand verstrooide tijdens een mislukte poging om de zilvermijnen te vernietigen. De tweede versie zegt dat het zand aangevoerd werd door de gletsjers. Deze versie komt dichterbij de waarheid maar is niet compleet. In het Poolse klimaat is de aanwezigheid van het zand niet genoeg voor het ontstaan van een woestijn. Als gevolg van houtkap ten behoeve van de mijnbouw van zink, zilver en steenkool is het grondwaterpeil gezakt.
Het militaire oefenterrein
Volgens de bronnen werd dit onvriendelijke en afgelegen woestijn als oefenterrein gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd hier voor de slag bij Krzywopłoty getraind. De slag vond plaats op 17 en 18 november 1914 tussen Oostenrijks-Hongaarse en Russische troepen. Daarna werd dit gebied tijdens het interbellum gebruikt door de infanterie en artillerie van 5de korps uit Krakau.
Het beroemde Duitse Afrikakorps (DAK) in de Tweede Wereldoorlog exploiteerde de woestijn ten behoeve van de voorbereiding voor de militaire operatie in Noord-Afrika. Deze Duitse legereenheid onder de leiding van Erwin Rommel bereidde zich voor om hun Italiaanse bondgenoten te steunen. Er werd hier in woestijnomstandigheden geoefend zonder de troepen naar Afrika te moeten sturen. De Duitsers lieten tevens observatiebunkers in het zand bouwen. Tot op heden was het nog mogelijk om één van de bunkers te bezichtigen. Maar hij werd vanwege veiligheidsredenen afgebroken.
Na de oorlog werd de Błędów-woestijn een toeristische trekpleister. De communistische regering benadrukte dat dit de enige woestijn in Europa is. Tegenstrijdig werden hier door dezelfde regering projecten uitgevoerd die het bestaan van de woestijn bedreigden. Op sommige delen van de woestijn werden er namelijk dennenbomen en wilgen geplant. Hierdoor is de zuidelijke kant van de woestijn bijna helemaal begroeid.
De toeristen in de woestijn
Vanaf 2013 wordt er aangewerkt om de oorspronkelijke staat van de woestijn terug te laten keren. Dit gebeurt dankzij de Poolse autoriteiten, namelijk het National Fonds van Milieubescherming en de Europese Unie. De tweetalige informatie kun je op deze website vinden. Je hebt hier onder andere lange en korte wandelpaden, terras in het midden van de woestijn, heuvels met een prachtig uitzicht. Vorig jaar (2018) werd hier een terras aangelegd in de vorm van windroos, in het Pools ‘Róża Wiatrów’. Het gehele gebied is echt een aanrader voor de drone liefhebbers!