Er valt zoveel te ontdekken in de natuur. Als je echt goed kijkt, is er heel veel te zien. En elke dag zie je meer. Ik heb weer veel tofs in de natuur gezien, gewoon rondom het huis.
Paardenbloem – mniszek lekarski (of dmuchawiec)
Paardenbloemen zijn in het voorjaar goed te zien in hooilanden. De gele hoofdjes staan alleen bij zonnig weer open. Deze pionierplant heeft een penwortel die 2m diep kan steken! De bladen kunnen als salade gegeten worden en de plant wordt ook als geneeskruid gebruikt. De vruchtjes vormen een pluisbol en worden door de wind verspreid.
Kale jonker – ostrożeń błotny
De kale jonker is één van de meest opvallende distels. Hij groeit op natte bodems en bloeit in mei. De massale bloei moet er nog komen, dat valt dan in de periode juni tot september. De naam kaal heeft deze plant te danken aan de wat dunnere stengel zonder bladeren.
Korenbloem – chaber bławatek
Mijn favoriete bloem in de weilanden korenbloem vanwege die prachtige kleur blauw. Deze bloem houdt van open akkervelden en doet het daarom goed op standplaatsen die vol in de zon liggen. Korenbloem kom je jammergenoeg niet meer zo vaak tegen. Hij is namelijk door de verbeterde schoning van zaaigoed en door het gebruik van herbiciden sterk achteruitgegaan. Vroeger werd hij ook medicinaal gebruikt. De bloemen leveren veel honing.
Rode klaver – koniczyna łąkowa
Wie kent hem niet? Deze bloem bestaat ook in de kleur wit. Rode klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen en vormt hoogwaardig, eiwitrijk veevoer. De bloemen van Rode klaver zijn, wat mij betreft 😁, roze of zelfs paars.
Scutellaria baicalensis of Baical scullcap – tarczyca bajkalska of chińska jarmułka
De Nederlandse naam van deze bloem kon ik niet vinden. Deze plant wordt al duizenden jaren in China, Rusland en Mongolië voor de behandeling van luchtweginfecties, hooikoorts en koorts en veel meer.
Genista stenopetala – janowiec
De Nederlandse naam van deze bloem kon ik niet vinden. Het is een soort in de familie van vlinderbloemigen, afkomstig uit de Canarische Eilanden, op La Palma en Tenerife.
Echte koekoeksbloem – firletka poszarpana
De plant komt in heel Europa voor, van Noorwegen tot in de Kaukasus. De bloemen worden door dagvlinders bestoven. De naam gaat terug op het bijgeloof van de shuimvlokken die vaak op de plant te zien zijn. Het zou de speeksel van de koekoek zijn. In feite gaat het om een met luchtbellen vermengde uitscheiding van de larven van schuimcicaden die zich zo tegen roofvijanden beschermen. De bloemen zien er rabberig uit.
Zie mijn andere ontdekkingen in de bossen en weilanden: