Nadat we twee dagen in Zamość verbleven en Lublin bezochten, zette onze reis voort naar een plaatsje Nałęczów. Dit stadje is in Polen bekend vooral om zijn bronwater: Nałęczowianka, Cisowianka en talloze spa’s. Hierdoor is het een toeristische trekpleister geworden voornamelijk voor de oudere Poolse reizigers. Wij hebben hier echter iets anders gevonden. Een kleinschalig verblijf met vier boomhutten. In dit blog gaat mijn verslag over dit verblijf.
Het vakantieparkje heet ‘In de bomen’ (in het Pools ‘W drzewach‘). Het biedt verblijf in vier appartementen in de vorm van boomhutten. Elk appartement heeft een naam gekregen van de boom bij de het zich bevindt. En zo heb je: Pijnboom voor een familie van 4, Levensboom voor een familie van 4 en met een sauna, Haagbeuk voor een familie van 4-5 personen en het grootste terras op het dak en Dennenboom voor vier personen met een balkon. In elke boomhut heb je een badkamer met een douche en wc, opbergkast, een waterkoker en een koffieapparaat. Er is echter geen kookplaat. Maar dat heb je niet echt nodig. Om 9.00 ’s ochtends wordt een mandje met ontbijt voor de deur neergezet. De ontbijtmand is royaal gevuld met: diverse smaken yoghurt, muesli, melk, verschillende soorten gesneden brood, kaas, verse Poolse worst zoals casselerib, gekookte eieren of eiersalade, plakjes zalm, zelfgemaakte jam, thee zakjes, koffie capsules, cottage cheese, boter, groenten zoals tomaten, komkommer of paprika. De restjes van het ontbijt kun je in een klein koelkastje bewaren. Vervolgens om 5 uur ’s middags wordt het tweede mandje bezorgd. Zelfgemaakte lekkernijen zoals cheese cake, chocolade taart, vruchten gebakjes met frambozen, bosbessen, pruimen of aardbeien. Alles vers gemaakt!
Tip bij het boeken: wees op tijd! Wij hebben ons verblijf bijna 2 jaar van tevoren geboekt.
P.S. Twee merken bronwater in Nałęczów
In het begin van dit artikel heb ik aangegeven dat er twee soorten bronwater in dit stadje geproduceerd worden. In de meeste restaurants heb ik gemerkt dat het merk Cisowianka geserveerd wordt. Ik wist niet dat beide merken uit deze regio komen.
Beide soorten water bevatten veel calcium, magnesium en een beetje kalium. De oorsprong van het Nałęczowianka bedrijf dateert uit 1817 toen één van de Poolse professoren het bronwater met zijn chemische samenstelling ontdekte. Sinds 2006 de eigenaar van het merk is Nestlé Waters Polska, dus gewoon de Zwitserse Nestlé. De geschiedenis van Cisowianka is meer recentelijk en is in 1979 begonnen. De fabriek ligt in een dorpje 7 min rijden ten Noorden van Nałęczów. De naam van het merk komt uit een boek van een bekende Poolse schrijver. Dezelfde schrijver heeft hier in Nałęczów gewoond. En in één van zijn boeken beschrijft hij een spa genaamd Cisy. De firma is geheels Pools (gebleven).