Deze romige paddestoelensoep is een van de favoriete gerechten tijdens een menig kerstdiner in Polen. De voorbereiding van deze soep is echt niet moeilijk. Je kunt kiezen voor een heldere paddestoelensoep, d.w.z. bouillon met gesneden paddenstoelen en groenten of een meer gebonden versie van deze soep zoals deze versie met zure room. Je kunt tevens kiezen om de paddestoelen te pureren met een keukenmixer of gesneden stukjes paddestoelen in de soep laten.
Wat heb je nodig?
- 40g gedroogde paddestoelen
- 400g gemengde paddestoelen (oesterzwammen, kastanjechampignons, champignon of andere)
- 1l water
- 1 ui
- 5 wortels
- 2 wortelpeterselie
- 1/2 knolselderij
- 4 aardappels
- 150ml zure room (18%)
- 2 teentjes knoflook
- kruiden: zout, peper, laurierblad
- 1 glas witte wijn
Aan de slag!
- Laat de gedroogde paddestoelen 1 uur wellen.
- Snijd de ui en alle paddestoelen in kleine stukjes en bak ze goudbruin in de pan.
- Schil 4 aardappels en laat ze in het water koken tot dat ze gaar zijn. Haal de aardappels eruit. Eenmaal dat ze afgekoeld zijn, snijd ze in stukjes.
- Ondertussen kun je je eigen groentebouillon koken. Schrob de wortels, wortelpeterselie en knolselderij schoon. Doe deze groenten in 1l water en laat zachtjes koken tot dat ze zacht zijn. Haal de groenten eruit en laat ze afkoelen. Vervolgens snijd de wortels en wortelpeterselie in kleine stukjes.
- In de groentebouillon voeg je daarna de opgebakken ui en paddestoelen. Laat het zachtjes 10 min pruttelen. Dit is ook het moment om te beslissen of je de paddestoelen wilt pureren.
- Voeg de gesneden groenten en aardappels in de soep. Laat alles nog zachtjes 5 min koken.
- Als laatste voeg de 150ml zure room aan de soep. Roer het goed zodat het niet gaat schiften!
Eet smakelijk!