Ken je de Poolse augurkensoep? Wellicht klinkt de naam augurkensoep in eerste instantie niet zo lekker, maar ik verzeker je dat als je het eenmaal proeft, zul je het vaker maken. In dit recept moet je de echt Poolse augurken gebruiken. De smaak van deze augurken is heel anders dan van de augurken die we hier in Nederland kennen. In polen kennen de mens dus twee soorten augurken met twee verschillende smaken. De Poolse augurken kun je in een Poolse winkel verkrijgen in een plastic potje of in zakken.
Ingrediënten 4 personen:
- 600g gehakt (runder of h-o-h)
- 300 gram Poolse augurken (‘ogórki kiszone‘ verkrijgbaar in een Poolse winkel) – geraspt of het augurkennat (ook in een Poolse winkel te koop)
- 3 aardappelen in blokjes gesneden
- Poolse soepgroenten – włoszczyzna
- 15 gram dille, fijngehakt
- 50 ml melk
De voorbereiding:
- Ontdooi het gehakt en draai er kleine gelijkmatige balletjes van.
- Breng 3-4l water aan de kook en doe de balletjes in het water.
- Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes en doe ze in het water.
- Schil de wortels, wortelpeterselie en selderij en voeg deze groenten aan het water toe.
- Laat de groenten, aardappels koken tot dat ze zacht zijn.
- Haal de wortels, wortelpeterselie, prei en selderij uit de soep.
- Snijd de wortels en wortelpeterselie in kleine stukjes en doe het terug in de soep (de prei en selderij kun je weggooien).
- Rasp de Poolse augurken en voeg ze aan de soep toe. Je kunt ook het augurkennat gebruiken, dit hoef je niet te snijden.
- Voeg de fijngesneden dille aan de soep toe een een beetje melk. Roer alles goed door elkaar.
Er zijn 4 reacties
Deze augurkensoep is erg lekker. Overigens zie ik Polen als het land van de soepen. Ik wist niet dat er zo veel soorten soep bestaan!
Hoi, wat leuk dat je deze soep lekker vindt!
Ik moet je hier wel even verbeteren.
In de Poolse włoszczyzna soepgroenten kom je zelden de pastinaak tegen.
Meestaal is dit de wortelpeterselie.
Dank je wel. Ik heb het aangepast.