Gelukkig is Pasen geen kerstavond en er hoeven geen 12 gerechten geserveerd te worden. De Poolse traditie tijdens dit christelijke feest is verbonden met bepaalde gerechten die deze periode van het jaar kenmerken. De tradities verschillen ook per regio in het land. Welke gerechten kun je bij het paasontbijt serveren? Welke gerechten worden in de avond opgediend? Welke taarten kun je bakken? Er is geen vaste lijst van gerechten. Hieronder vind je een lijst met ideeën die je als bron van inspiratie kunt beschouwen.
Op de tafel mag het in de kerk gezegende paasmandje met de paaseieren en andere lekkernijen niet ontbreken.
Daarnaast kun je uit de volgende gerechten kiezen:
- eiersalade (zie onder);
- makreelsalade;
- zure roggesoep met worst;
- in de oven opgebakken ham;
- in de oven opgebakken ribkarbonade;
- kwark met radijsjes en bieslook;
- keks;
- gevulde eieren;
- traditionele Poolse cheesecake;
- maanzaadjes cake;
- cake krans;
- mierikswortelsoep;
- verschillende soorten Poolse worst;
- Pools brood;
- tulband cake (‘babka wielkanocna‘);
- mazurek cake (uitspraak: ‘mazoerek‘);
- pascha;
- miodownik.
Het recept voor de Poolse eieresalade
Heel makkelijk en heel lekker in combinatie met Pools brood!
Ingrediënten voor 6 porties:
- 6 gekookte eieren;
- 2 lepels mayonaise;
- bieslook of lente uit;
- kruiden: peper en zout.
Bereidingswijze:
- Kook de eieren hard voor ongeveer 4 á 5 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen.
- Snijd de bieslook (of lente uitjes) in kleine stukjes.
- Pel de eieren. Snijd ze vervolgens met een eiersnijder (of mes) fijn. Meng de fijngesneden eieren met mayonaise en bieslook. Roer alles goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.