Dit recept voor huzarensalade is een klassieker de Poolse keuken. Absoluut één van de bekendste recepten in Polen die bij veel familiegelegenheden in Polen wordt geserveerd. Ik heb het internet doorgespit en het blijkt dat veel mensen hun eigen recept voor deze salade hebben. Voor mij blijft het recept van mijn moeder, dat ik vandaag op blog blog presenteer, de lekkerste huzarensalade. Zo kan ik hem van mijn kindertijd herinneren.
Ingrediënten:
- 6 aardappels
- 6 wortels
- 2 wortelpeterselie
- 3 gekookte eieren
- 1 blikje doperwten
- 1 appel
- 6 augurken (zie onderin)
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper naar smaak
Voorbereiding:
- Schil de aardappels en kook ze gaar. Laat ze afkoelen.
- Schil de wortels en wortelpeterselie. Kook deze groenten samen in een pan tot dat ze gaar zijn. Op deze manier krijg je een basis voor vegetarische bouillon. Gebruik die voor de volende dag voor een lekkere vegetarische soep.
- Kook de eieren 5 à 6 min tot dat ze hard zijn. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes.
- Als de aardappels, wortels en wortelpeterselie afgekoeld zijn, snijd ze in kleine stukjes.
- Doe alle groenten en eieren in een kom.
- Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes.
- Voeg 1 blikje doperwten aan deze ingrediënten toe.
En nu de augurken. In het Pools ogórki.
In dit recept gebruik je de Poolse augurken. Er zijn in Polen namelijk twee soorten augurken: ogórki konserwowe, die zoals jullie ze in Nederland kennen en ogórki kiszone. De tweede zijn anders voorbereid en daardoor anders van smaak. Onderin zie je een foto van de Poolse augurken in een verpakking. Heb je geen Poolse winkel in de buurt? Geen probleem, gebruik de ‘gewone’ augurken.
Schil de augurken (hoeft niet per se) en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de augurken aan de rest van de ingrediënten in de kom. Vervolgens mayonaise, mosterd. Daarna zout en peper naar smaak. Meng alles goed door elkaar. Serveer deze salade met Pools brood.
Eet smakelijk!