Net zoals we ons de kerst zonder een kerstboom niet kunnen voorstellen, horen de paaseieren bij de viering van de verrijzenis van Jezus. In Polen worden ze niet alleen op de feestelijke tafel neergezet maar ook in het paasmandje (Święconka of Koszyk Wielkanocny) gelegd. Paasei – in het Pools Pisanka, is een algemene naam, in Polen kennen we echter ook andere namen voor paaseieren die te maken hebben met verschillende technieken van het versieren.
Het decoreren van eieren is, volgens de Poolse traditie, een ingewikkelde bezigheid die aanzienlijke plastische en beeldende vaardigheden vereist. In de oude traditie was deze bezigheid alleen aan vrouwen voorbehouden. De mannen moesten van de eieren afblijven en zelfs van de kamer waarin ze geschilderd waren wegblijven.
Soorten paaseieren
Zoals eerder genoemd hebben de paaseieren verschillende namen, afhankelijk van de gekozen methode van het versieren.
Pisanki – om ze te maken heb je kaarsvet en een puntig stuk gereedschap nodig, bijvoorbeeld mes. Met het scherpe punt wordt de kaarsvet op het ei aangebracht en vervolgens wordt het hele ei geverfd.
Skrobanki of Drapanki (skrobać – schrapen, drapać – krabben) – het ei wordt eerst in één kleur geverfd en vervolgens wordt het patroon erop geschraapt .
Kraszanki – dat zijn in het rood geverfde eieren. Rood is een symbolische kleur. Toen Maria Magdalena hoorde over de verrijzenis van Jezus, vond ze thuis alleen maar rode eieren. Ze gaf deze eieren aan de apostelen en deelde het blije nieuws. Deze eieren zouden dan in vogels veranderen en wegvliegen naar de hemel als teken van de verrijzenis. Deze traditie zie je ook in de Orthodoxe Kerk.
Malowanki (malować – verven) – eieren geverfd in een andere uniforme kleur dan rood.
Naklejanki (naklejać – plakken) – stukjes papier worden op de eieren geplakt.
Wyklejanki of Oklejanki (wyklejać of oklejać – opplakken) – de eieren worden versierd door natuurlijke versieringen, zoals gras, bloemen, bladeren, wol etc.
Wydmuszki (wydmuchać – uitblazen) – uit het rauwe ei moet je heel voorzichtig de inhoud uitblazen en later het ei versieren.
In dit filmpje kun je het maken van pisanki bekijken. Het is ook waar om op te noemen dat elke regio zijn eigen patronen en methodes gebruikt.
Er zijn 2 reacties
Mooie eieren! Ik heb in het verleded ook Pisanki gemaakt. Ik wil graag dit jaar weer eieren versieren. Ik heb alles (kistkas, bijenwas, enz.), maar geen verf meer. Weet u waar in Nederland (liefst in de buurt van Amsterdam) ik de verf voor Pisanki kan kopen?
Alvast bedankt!
Beste Denise,
Dank je wel voor je reactie. U kunt gewoon acrylverf gebruiken om de paaseieren te versieren. Omdat de winkels op dit moment dicht zijn, moet u alles online bestellen. Succes.