Poolse zomerbietensoep of simpel gezegd botwinka. Botwinka is echt een zomersoep. Gemaakt van zomerbieten met bladeren en primeuraardappels. In de Poolse keuken waar vlees domineert, is deze soep vegetarisch.

Eerst twee dingen uitleggen

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Je herkent ze aan een dunne schil. Deze komt los als je over de aardappel wrijft. Nieuwe aardappelen zijn een echt seizoensproduct vanaf het begin juni tot half augustus en in Polen razend populair. Ze worden meestal gekookt en met boter en dille gegeten.

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen
Zomerbieten of bosbieten

Zomerbieten of bosbieten zijn wat kleiner dan de winterbieten en worden in bosjes met groen loof eraan verkocht.

Zomerbieten

Hoe maak je de soep van zomerbieten?

Ingrediënten:

  • 2l water
  • 2 bossen zomerbieten
  • 1 prei
  • 3 wortels
  • 350g primeuraardappelen
  • 2 bosjes verse dille
  • 250g zure room
  • 3 lepels citroensap
  • eventueel gekookt ei/eieren
  • kruiden naar smaak: zout, peper en een beetje suiker

Bereidingswijze:

  1. Maak de zomerbieten schoon, schil ze en snijd ze in stukjes. Snijd de stengels van de zomerbieten af. Bewaar de blaadjes van de stengels. Snijd vervolgens de bladeren in kleine stukjes.
  2. Maak de primeuraardappelen en wortels schoon. Snijd alles in kleine stukjes. Maak de prei schoon en snijd hem in halve ringen.
  3. Bak alle groenten (d.w.z. zomerbieten, primeuraardappelen, wortels, prei en gesneden blaadjes) ongeveer 15 min in olijfolie op.
  4. Breng 2l water aan de kook. Voeg alle groente aan het kokend water toe.
  5. Kook alles totdat de groenten zacht zijn. Breng het op smaak met kruiden (zie ingrediënten) en citroensap.
  6. Snijd de bosjes dille (zonder stengels). Doe de gesneden dille in de soep. Laat iets van de dille over om te serveren (zie de tip hieronder). Kook de soep nog ongeveer 5 min.
  7. Als laatste voeg je de zure room aan de soep toe. Roer alles goed door elkaar.

Voilà!

Botwinka – Poolse soep van zomerbieten en nieuwe aardappelen

Tip: serveer met een gekookt ei, extra zure room en/of dille.