De zure roggesoep is een traditionele soep uit de Poolse keuken die al generaties bekend is. De karakteristieke smaak van deze soep wordt voornamelijk geassocieerd met Pasen. Hoe maak je deze de Poolse zure roggesoep?
In verschillende regio’s van Polen wordt deze soep volgens verschillende recepten gekookt. Het verschil zit meestal in het gebruik van verschillende soorten vlees of groenten. Een van de recepten is als volgt.
Ingrediënten (de verhoudingen moeten voldoende zijn voor 6-8 porties):
- 2 liter bouillon
- 500 ml roggezuurdesem – deze kun je in een fles in een Poolse winkel kopen
- 2 theelepels mierikswortel
- groenten: 4 aardappels, 8 worteltjes en 2 wortelpeterselie
- 3 eetlepels room
- kruiden: majoraan, peper en zout
- de soep is te serveren met hardgekookte eieren en Poolse worst (het liefst de zogenaamde ‘witte worst’ – biała kiełbasa)
Voorbereiding:
- Verwarm van de bouillon.
- Snijd de groenten en de aardappels in mooie plakjes/ stukjes en voeg ze aan de bouillon. Laat het samen gedurende 15 min op een zacht vuurtje koken.
- Voeg de zuurdesem aan de bouillon. Begin bijvoorbeeld met de helft van de inhoud in de fles en proef de soep. Indien nodig voeg nog een beetje van de zuurdesem aan de soep toe en proef. Op deze manier zorg je dat je de gewenste smaak krijgt.
- Gebruik majoraan, zout, mierikswortel om de soep te kruiden.
- Laat alles nog 15 min koken.
- Kook de eieren en snijd ze door de helft en snijd de worst in plakjes.
- Voor het serveren voeg drie eetlepels room aan de soep toe. Roer alles goed door elkaar.
De soep kun je op een bord of in een brood met gesneden eieren en worst opdienen. Het gaat om een speciaal Pools brood om soepen in te serveren. Dit brood kun je in een Poolse winkel kopen. Soms moet je het van tevoren bestellen.
Snijd het ‘dekseltje’ van het brood af.
Haal het zachte gedeelte van het brood eruit.
En het resultaat: Poolse zure roggesoep geserveerd in brood:
Eet smakelijk!