Het belangrijkste politieke gebeurtenis in Polen dit jaar zijn de presidentsverkiezingen. Voor wanneer is dit gepland en wat zijn de kandidaten? En wat is hun verkiezingsprogramma? Hierover lees je in dit blog.
De presidentsverkiezingen vinden plaats op zondag 10 mei 2020, zo heeft de Tweede Kamervoorzitter Elzbieta Witek een paar dagen geleden aangekondigd. De kandidaat die meer dan de helft van alle geldige stemmen ontvangt, wordt de nieuwe president. De opkomst heeft geen invloed op de geldigheid van de verkiezingen (ik moet wel hierbij vermelden dat de opkomst normaalgesproken veel hoger is dan bij de parlementaire verkiezingen). In het geval dat geen van de kandidaten het vereiste aantal stemmen ontvangt, vindt er twee weken later een tweede stemronde plaats. Degene die de meeste stemmen krijgt, wordt de nieuwe president.
Wie zijn de kandidaten:
- De huidige president Andrzej Duda. Hij geniet nog steeds van een grote publieke steun.
- De tweede kandidaat is Władysław Kosiniarz-Kamysz, namens de PSL (de Poolse Volkspartij).
- De volgende kandidaat is een journalist Szymon Hołownia.
- De vierde kandidaat is Małgorzata Kidawa-Błońska, namens PO (de Burgerplatform).
- Namens de partij Links Robert Biedroń.
- Paweł Tanajno – onafhankelijke kandidaat en Poolse ondernemer.
- En Krzysztof Bosak, namens de patriottische partij Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid.
Over het algemeen zijn dit kandidaten die een linkse gedachtegoed representeren (behalve Andrzej Duda en Krzysztof Bosak). De standpunten van deze kandidaten lijken heel erg op elkaar. Zij pleiten o.a. voor: energietransitie (75% van de energie moet tegen 2050 uit de hernieuwbare energiebronnen komen) en een deelname aan het European Green Deal-project. Ze zijn voorstaander van de EU. Bovendien zal de abortuswet niet worden gewijzigd en de lokale gemeentes moeten zich terugtrekken uit de resoluties m.b.t. de LHBT-vrije zones.
De huidige president werd 5 jaar geleden namens de partij Recht en Rechtvaardigheid 5 jaar gekozen. In de westerse media wordt deze partij en de Poolse president als ‘extreem-rechts‘ afgeschilderd. Alleen m.b.t. het onderwerp van de massamigratie hebben ze een onwrikbaar standpunt, dat rechts genoemd kan worden. De socialistische programma’s van de zogenaamde eerlijke verdeling van de middelen, zoals 500+ programma, horen over het algemeen niet bij de rechtse opvattingen. Polen kan voorlopig het socialisme in Nederland niet verslaan, dit ter zijde 😃
Als het gaat om de samenwerking met de UE, pleit deze partij voor een rechtvaardige samenwerking, die gestoeld is op een relatie tussen gelijke partners. En niet zoals op dit moment het geval is, op de wijzende vingers van de linkse EU-ambtenaren zoals Frans Timmermans.
Het programma van de partij Confederatie en ook van Krzysztof Bosak spreekt mij meer aan. Zij representeren o.a. de volgende politieke standpunten: blijvende handhaving van de nationale valuta, d.w.z. de zloty, afschaffing van de inkomstenbelasting, herinvoering van de doodstraf voor buitengewone overtredingen, beperking van de immigratie uit niet-Europese landen, decentralisatie van de staat en vermindering van de bureaucratie, bescherming van het menselijk leven vanaf het begin tot het eind, verzet tegen de toenemende LHBT-activiteiten, verzet tegen de Amerikaanse wet JUST (Act s. 447). Ze zijn voor de vrije stroming van het kapitaal, de diensten en mensen, maar dit heeft niets met de EU te maken. Het Schengengebied is verantwoordelijk voor het feit dat de mensen vrij in Europa kunnen reizen en werken. Een de Europese Economische Ruimte maakt het vrije verkeer van kapitaal, goederen en diensten mogelijk. Ze pleiten dus voor POLEXIT.