Tijdens onze eendaagse route in de Lage Beskiden hebben we de dorpen Szymbark en Bielanka opgezocht. Dat was onze tweede keer in deze regio.
De Lage Beskiden zijn een bergketen in het zuidoosten van Polen en het noordoosten van Slovakije. In Slowaakse terminologie wordt de regio Nízke Beskydy genoemd. De hoogste top hier is de berg Lackowa 997m maar die gaan we een andere keer bezoeken. Onze route in de Lage Beskiden was als volgt:
We rijden als eerste richting het dorpje Szymbark en het openluchtmuseum. In dit kleine openluchtmuseum, met een oppervlakte van ca. 2 ha, vind je 15 originele gebouwen die vanuit andere locaties zijn verplaatst. Alle objecten zijn voorbeelden van traditionele volksarchitectuur gevonden in de Gorlicia-vallei. In het museum zie je onder andere boerderij en ouderwetse werkplaatsen en werktuigen of een smederij. De meeste gebouwen dateren uit de 18e, 19e eeuw en uit het interbellum. De interieurs zijn voorzien van originele voorwerpen, zoals meubels, borden, potten, wiegen of traditionele klederdracht.
Vlak daarnaast bevindt zich een renaissance kasteel dat in het verleden de familie Gładysz toebehoorde. Het kasteel is een zeer kostbaar monument van Renaissance-architectuur in Polen. Het werd in twee fases gebouwd: in de eerste helft van de 16e eeuw en daarna aan het eind van de 17e eeuw. Destijds combineerde het kasteel twee functies: een woning van een adellijke familie en een verdedigingsfort. Op dit moment wordt het kasteel gebruikt als conferentie- en tentoonstellingsruimte.
We rijden vervolgens door naar een orthodoxe kerk, die tegenwoordig als een katholieke kerk dient. De kerk dateert uit 1790 en bevindt zich een beetje aan de rand van het dorp in een beboste omgeving. De kerk was gesloten voor bezoekers. Naast de kerk ligt een met grondbedekkers begroeid kerkhof.
Vervolgens rijden we naar het dorp Bielanka. Het dorp Bielanka is een van de vele Lemko-gemeenschappen in de Lage Beskiden. Het is het eerste dorp in de Lemko-regio, waar de inwoners toestemming hebben gevraagd en gekregen om een dubbele naam van de plaats te gebruiken: Bielanka en Бiлянка. Tijdens het referendum in 2008 hebben 32 mensen stemden voor het aannemen van de dubbele naam gestemd en 31 tegen. De naam Бiлянка werd officieel op 24 november 2008 geïntroduceerd.
In het dorp bevinden zich twee orthodoxe kerken: één uit 1650 die tevens door de Latijnse Kerk voor de gelovigen uit de omringende dorpen gebruikt wordt; die andere kerk werd pas in 2010 gebouwd.
Onze dag hebben we beëindigd met een bezoekje aan het restaurant waar je verse forellen kunt eten.