Gdańsk is een echte parel aan de Poolse kust. Samen met de naburige steden Sopot en Gdynia vormt het een van de grootste agglomeraties in Polen genaamd Driestad. Wanneer je besluit om een weekend in deze omgeving door te brengen, moet je wel van bewust zijn dat drie dagen niet genoeg zijn om alle lokale attracties te bezichtigen. In dit blog probeer ik de volgende vraag te beantwoorden: wat heeft Gdańsk te bieden?
Gdańsk – een stad vol geschiedenis met geweldige architectuur
Gdańsk biedt de toeristen een groot aantal verschillende monumenten. Het begin van je stedentrip zou zeker de Koninklijke Route moeten zijn: Długastraat en Długitargstraat (naar eigen vertaling: Langestraat en Langemarktstraat). Deze straten strekken zich uit over de hele oude stad en lopen langs de belangrijkste monumenten. Je hebt een gevoel dat je teruggaat in de geschiedenis, tot minstens de 14e eeuw.
Het begin van de route wordt gekenmerkt door de Hoge Toegangspoort (‘Brama Wyżynna’) ontworpen door Willem van den Blocke. Daarna kom je de Gouden Poort tegen, ontworpen door Abraham van den Blocke (de zoon van Willem). Deze twee vormen de belangrijke Nederlandse details in de stad, maar niet de enige. In de Gouden Poort in de muur staat een citaat geschreven uit de Psalm 112:’Laat het goed gaan met hen die u liefhebben. Laat vrede binnen uw vestingwal zijn, rust in uw burchten‘. En een andere inscriptie aan de kant van de Długastraat zegt in het Latijns: ‘Concordia res publicæ parvæ crescunt – discordia magnæ concidunt‘ – ‘In agreement small republics grow, because of disagreement great republics fall‘. Het is het ook waard om te vermelden dat er een spelfout in het woord ‘discordia’ te zien is. In het verleden geplaatst als ‘discordiæ’, op dit moment op dezelfde manier gereconstrueerd.
Het volgende interessante gebouw op de toeristische route is de gotische rechthoekige bruggeschans, ontstaan als gevolg van de verbinding van de Kratownica en de Gevangenistoren. Deze gevangenis was gedurende honderden jaren de zwaarste gevangenis in de regio van de Baltische kust. Momenteel is het een museum waar je prachtige collecties van de barsteen kunt bewonderen. Verder ga je langs een ander museum het Uphagen Huis, waar je kennis kunt maken met een expositie over het dagelijks leven van de rijke middenklasse en adel uit de tijd van de vroegere luister in de stad.
Vervolgens kom je bij de Lange Markt uit. Het is omgeven door prachtige en kleurrijke herenhuizen. In het centrum van het plein bevindt zich het belangrijkste symbool van de stad: de Neptunusfontein (zie foto boven), gebouwd in 1615 naar het ontwerp van Abraham van den Blocke. Direct erachter bevindt zich een bijzonder herenhuis genaamd ‘Nowa Ława Miejska’. Elke dag om 13:03, en in het toeristenseizoen ook om 15:03 en 17:03, kun je in een klein rond raam, helemaal bovenaan het huis, de zogenaamde ‘Het dametje uit het raampje’ zien. Het gaat om een hoofdpersoon uit een populair boek van een Poolse auteur, gepubliceerd aan het einde van de 19e eeuw.
Op het plein kun je lekker eten in één van de gezellige restaurantjes om je energie aan te vullen zodat je je stedentrip kunt continueren.
Je zet je wandeling voort tot dat je bij de Groene Poort komt. Eenmaal voorbij de Groene Poort kom je uit op een charmante straat uit, genaamd de Lange Brug (‘Długie Pobrzeże’). Vanaf deze straat heb je een uitzicht op twee eilanden: het Pakhuiseiland (‘Wyspa Spichrzów’) en het Ołowianka-Eiland. Eindelijk voelt het hier meer als in een havenstad. De oude architectuur aan de rivier Mołtawa geeft een idee van het leven dat hier eeuwen geleden plaatsvond. In deze straat kun je het tweede belangrijke symbool van de stad bewonderen: een middeleeuwse havenkraan die vroeger voor lossen en laden gebruikt werd. Het is de oudste havenkraan in Europa, het dateert uit 1444.
Andere belangrijke toeristische attracties in Gdansk zijn:
- De Mariakerk – één van de grootste baksteenkerken ter wereld en één van de grootste kerken van Europa. Voor 1945 was het een evangelische kerk. Nadat Gdansk Pools werd, werd het een katholieke kerk. De kerk is 105 meter lang en op sommige plaatsen 66 meter breed. Er kunnen ongeveer 25.000 mensen in de kerk.
- Het Monument voor de gevallen Scheepswerfarbeiders 1970, ook het monument van Drie Kruisen genoemd. Het is een eerbetoon aan de 42 scheepswerfarbeiders die zijn omgekomen tijdens de protesten tegen de communistische autoriteiten.
- De Kathedraal van Oliwa – de kathedraal werd gebouwd tussen de 13e en 18e eeuw en is 107 m lang. Daarmee is deze kerk de langste kerk in Polen. Wat deze kerk nog bijzonderder maakt, is de orgel, die in de hele wereld beroemd is. Het instrument maakt indruk qua geluid, het ontwerp en de grootte. De naam Oliwa is afkomstig van de wijk in Gdansk waar deze kerk zich bevindt.
- Westerplatte – is een schiereiland waar de Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939. Je kunt daar met een boot komen. Er zijn verschillende reisorganisaties die de tour naar Westerplatte organiseren.
- Gdynia en Sopot – deze drie steden vormen de zogenaamde Driestad. Deze drie steden hebben een goede en niet dure verbinding tussen elkaar.
Bezoek deze stad en ontdek waarom Gdansk één van de populairsten bestemmingen van Polen wordt!