De zwarte appelbes, ook aronia genoemd komt oorspronkelijk uit Canada. Het is een struik met een donkergroene bladeren die vurig rood in de herfst kleuren. De vruchten van deze struik zijn zwart van kleur en worden gegeten als jam, vruchtensap of zelfs wijn. Hieronder vind je twee recepten voor jam en sap. De aronia-bessen zijn heel gezond, rijk aan vitamine…
Poolse recepten
De salade van courgette is het resultaat van het feit dat de courgettes in onze moestuin super groot zijn geworden. We hadden twee mega grote courgettes: een van 2,7kg, een andere van 3,2kg en nog een paar kleinere. Ik moest ze dus op verschillende manieren verwerken. Ik heb twee nieuwe (in ieder geval voor mij nieuw) gerechten gemaakt: leczo en…
Leczo is een traditioneel Hongaarse stoofschotel. Het gerecht zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Balkans. In het Hongaars lecsó, Slovaaks lečo, Duits letscho, Pools leczo of in het Russisch лечо. Inmiddels heeft dit gerecht zijn plek in de Poolse keuken gevonden en is voornamelijk in het zuiden van Polen bekend. Hieronder vind je het recept voor de Poolse versie van dit gerecht. Voor dit recept…
Deze simpele paddestoelensoep is makkelijk te maken en super lekker! Goed gevuld met verschillende soorten paddestoelen, die we zelf geplukt hebben, vermicelli en wortels. Zoals ik al schreef zijn we dit jaar voor het eerst met z’n allen paddestoelen gaan plukken. Dat is een mooie Poolse traditie. Onze vangst bestond voornamelijk uit cantharellen, gewoon eekhoorntjesbrood, netstelige heksenboleet, gewone heksenboleet, kastanjeboleet,…
Wanneer de zomer ten einde loopt, gaan de Polen in het bos op zoek naar paddestoelen. Dat is een nationale traditie. Het draait allemaal om de natuur, frisse lucht. Het gaat om rondlopen en rondkijken in het bos met je familie, vrienden of kennissen. Het gaat eigenlijk meer om de reis dan om de bestemming. Ook gingen wij het dit…
De Poolse pierogi is een gerecht dat wereldberoemd is. Meestal worden ze met bigos of met paddenstoelen gegeten. Wist je dat je ook zoete pierogi kunt maken? Dat is een perfect gerecht voor een warme zomerse avond. En zo maak je het. Het perfecte deeg voor pierogi is niet zo moeilijk om te maken maar wel bewerkelijk. Het belangrijkste is…
Het gaat om de aardappeloogst van het jaar. Meestal valt het tussen eind mei of eind juli. De zogenaamde primeuraardappelen zijn een echt seizoensproduct dat door veen Pole heel graag gegeten wordt. Wat zijn primeuraardappelen eigenlijk? Je herkent primeuraardappelen vooral aan hun dunne schil die al snel loskomt als je er nog maar over wrijft met je vingers. Dit komt omdat deze aardappelen…
Poolse zomerbietensoep of simpel gezegd botwinka. Botwinka is echt een zomersoep. Gemaakt van zomerbieten met bladeren en primeuraardappels. In de Poolse keuken waar vlees domineert, is deze soep vegetarisch. Eerst twee dingen uitleggen Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Je herkent ze aan een dunne schil. Deze komt los als je…
Deze augurken kun je aan het begin van de zomer eten. In Polen zijn ze het symbool van de zomer geworden. Ze zijn lekker in de salade of voor op brood in plakjes. Als kind kon ik er niet vanaf blijven. Deze zomer heb ik ze voor het eerst zelf gemaakt. Ingrediënten: 0,5kg verse augurken 4 teentjes knoflook 6 gedroogde…
Wanneer je het Poolse woord leniwe hoort, dat letterlijk vertaald lui betekent, moet je eigenlijk denken dat dit gerecht eenvoudig te maken is. Dit gerecht lijkt in eerste instantie op kopytka. Echter is kopytka een hartig recept en leniwe een zoet recept. Op internet zie ik dat deze twee gerecht door elkaar worden gehaald. Dus hoe maak je het? Ingrediënten:…