In de 5e en 4e eeuw v. Chr. leefden tussen Centraal-Europa en Centraal-Azië stammen die dezelfde taal spraken. We noemen deze taal Proto-Indo-Europees. Het Proto-Indo-Europees (PIE) wordt in de wikipedia als de hypothetische voorouder van alle Indo-Europese talen genoemd. De overgrote meerderheid van de Europese talen, waaronder de Poolse taal, heeft een gemeenschappelijke voorouder. In de 4e en 3e eeuw…
Tradities in Polen
Net zoals de namen van de maanden, zijn de namen van de dag heel anders in het Pools dan in het Nederlands. In het Nederlands zijn de namen ontleend aan de Germanen en de Romeinen die het gebruik van de Grieken hebben overgenomen om de dagen naar hemellichamen te noemen. En waar komen de namen van de dagen in Pools vandaan?…
Waar komen de namen van de maanden vandaan? Het gaat uiteraard om de Poolse namen van de maanden. De Engelse, Duitse of Nederlandse, zelfs Franse namen van de maanden lijken op elkaar. De namen van de maanden hebben deze talen overgenomen van de Romeinen. Ze zijn genoemd naar goden en keizers of zijn afkomstig van de Latijnse woorden. De Poolse…
Bolesławiec is een stad, die over de hele wereld beroemd is om zijn mooie en originele handgemaakte keramiek. Sinds eeuwen wordt het aardewerk met de hand gevormd en door de locale ambachtslieden beschilderd en versierd. Elk jaar wordt er ook een festival van keramiek georganiseerd. Dit jaar vond het festival plaats tussen 17 en 21 augustus. En ik was erbij…
Een haan is een symbool van het pittoreske stadje Kazimierz Dolny. Waarom een haan? Dit heeft te maken met een legende. Lang geleden groeide er een groot eikenbos nabij het stadje Kazimierz Dolny. Destijds voerden de inwoners vaak oude heidense rituelen uit en staken vuur aan in dat bos. Op een nacht vloog er een duivel boven het bos en…
In de christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag herdenken de christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding uit de dood. De Polen weten heel goed waarom dit feest gevierd wordt. Voor Polen is het een familiefeest vol religieuze tradities en symbolen. Bijgaand een greep uit de paastradities die je Polen tegenkomt. Voorjaarsschoonmaak…
De palmpasenstok is een symbool van de onsterfelijkheid van de ziel, de overwinning en de wederopstanding van Jezus. De palmzondag viel dit jaar op 10 april, in Polen ook wel Wilgenzondag genoemd. Het maken en het zegenen van een palmpasenstok is een prachtige traditie in Polen die uit de 11e eeuw dateert. Dit jaar hebben we het plaatsje Lipnica Murowana…
Allerheiligen wordt al sinds de 9e eeuw gevierd in de katholieke kerk. Deze gelegenheid werd door paus Gregorius IV in 837 aangewezen. Op 1 november bezoeken de mensen in heel Polen de begraafplaatsen om kaarsen aan te steken en te bidden voor hun overledene familieleden en vrienden. De bedoeling van deze traditie is herinnering, toewijding en respect voor de overledenen…
In de herfst trekken veel Polen naar de bosgebieden om met familie of vrienden paddestoelen te zoeken. Het is een prachtige Poolse traditie. Je kunt gevonden paddestoelen koken, bakken, marineren of stoven. Ze geven veel smaak aan verschillende gerechten zoals pasta, risotto, omelet, of stoofvlees. Een verbeterde versie van je maaltijd die ook nog eens naar de herfst geurt en…
Wanneer de zomer ten einde loopt, gaan de Polen in het bos op zoek naar paddestoelen. Dat is een nationale traditie. Het draait allemaal om de natuur, frisse lucht. Het gaat om rondlopen en rondkijken in het bos met je familie, vrienden of kennissen. Het gaat eigenlijk meer om de reis dan om de bestemming. Ook gingen wij het dit…