Elke patisserie in Polen heeft dit gebak in zijn aanbod… Napoleonka. Deze zoete verwennerij komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Dit is de Poolse versie van de Franse mille-feuille – betekent in het Frans duizend bloemblaadjes. In Polen worden de bladerdeeglagen gescheiden door slagroom, zoete room, pudding of meringue, en wordt de bovenkant bestrooid met poedersuiker of bedekt met glazuur. Het Franse…
Tradities in Polen
Powązki is de oudste en beroemdste katholieke begraafplaats in Warschau, gesticht in 1790 en ontworpen door Dominik Merlini – de hofarchitect van de Poolse koning Stanisław August Poniatowski. Sinds de oprichting werden één miljoen mensen daar begraven, waaronder veel beroemde en vooraanstaande Polen. Hier kom je de graven tegen de befaamde Poolse schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, politici, doktoren, ondernemers en sociaal…
In de katholieke kerk speelt de kruisweg een zeer belangrijke spirituele en deels educatieve rol. Er zijn veertien kruiswegstaties, of als je de verrijzenis van Christus meetelt – vijftien. De afbeeldingen van de kruiswegstaties symboliseren het lijden en de dood van Jezus en zijn bedoeld om te helpen bij het gebed. Ze hebben een onmiskenbare esthetische waarde. Het kunnen kleine…
Een aflaat (indulgentie of strafontheffing) is in de Katholieke Kerk een kwijtschelding van tijdelijke straffen voor zonden, die reeds door het kerkelijk gezag vergeven zijn. In de Katholieke kerk worden de zonden vergeven in het sacrament van boete en verzoening. De priester legt eerst aan de gelovige een straf op en dan spreekt hij de absolutie over de biechteling uit….
Polen een land dat bekend staat om hoge kwaliteit worst. In de VS wordt de Poolse worst in speciale winkels verkocht. In de supermarkten kun je worst met een label ‘Polska kielbasa’ vinden. Polen exporteert zelfs de worst naar China. En in Groot-Brittannië en Ierland hebben de arbeidsimmigranten de Poolse vleeswaren populair gemaakt. De smaak van de worst kan niet…
Mosterd is een soort specerij die al duizenden jaren bekend is en voor veel gerechten gebruikt kan worden. Het is lekker bij verschillende soorten vlees, worst en kazen. Je kunt het ook als ingrediënt in diverse sauzen en dipsauzen gebruiken. Mosterd komt uit het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Europa. Het komt ook voor in Azië en Noord-Amerika. In Polen is mosterd…
Gelukkig is Pasen geen kerstavond en er hoeven geen 12 gerechten geserveerd te worden. De Poolse traditie tijdens dit christelijke feest is verbonden met bepaalde gerechten die deze periode van het jaar kenmerken. De tradities verschillen ook per regio in het land. Welke gerechten kun je bij het paasontbijt serveren? Welke gerechten worden in de avond opgediend? Welke taarten kun…
Net zoals we ons de kerst zonder een kerstboom niet kunnen voorstellen, horen de paaseieren bij de viering van de verrijzenis van Jezus. In Polen worden ze niet alleen op de feestelijke tafel neergezet maar ook in het paasmandje (Święconka of Koszyk Wielkanocny) gelegd. Paasei – in het Pools Pisanka, is een algemene naam, in Polen kennen we echter ook…
Een paasei is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwigheid. Hij wordt geassocieerd met de wedergeboorte in de natuur. Het symbool van het ei werd door het Christendom overgenomen en betekent de verrijzenis van Christus. In Polen kennen we ook de traditie van paaseieren versieren, zoals in meeste christelijke landen. Deze paaseieren worden in het mandje gelegd. En met bepaalde soorten…
De tweede Paasdag wordt de zogenaamde Natte Maandag (Lany Poniedziałek) in Polen gevierd. Deze dag heeft ook een andere naam: Śmigus-Dyngus. Mocht je rond deze tijd op reis gaan naar Polen, neem het volgende advies van mij: pas op want je wordt misschien nat! Hoewel dit advies misschien vreemd klinkt, moet je het echt serieus nemen. Deze traditie is goed…