De palmpasenstok is een symbool van de onsterfelijkheid van de ziel, de overwinning en de wederopstanding van Jezus. De palmzondag viel dit jaar op 10 april, in Polen ook wel Wilgenzondag genoemd. Het maken en het zegenen van een palmpasenstok is een prachtige traditie in Polen die uit de 11e eeuw dateert. Dit jaar hebben we het plaatsje Lipnica Murowana (uitspraak: Liepnietsa Moerovana) bezocht om daar de palmpasenstokken te bewonderen. Traditiegetrouw wordt er daar een jaarlijkse wedstrijd voor de mooiste en langste palmpasenstok georganiseerd.
Het jaarlijkse programma in Lipnica Murowana begon al om 7.30. Vanaf ’s ochtends vroeg werden alle palmpasenstokken in het dorpscentrum uitgestald. Elke stok werd van een label voorzien met de namen en leeftijd van de makers en heel belangrijk de lengte van de stok. De langste stokken werden aan de omringende bomen vastgemaakt zodat ze niet om zouden vallen. Er worden vier categorieën voor de volwassenen onderscheid: allerhoogste stokken vanaf 22m, hoge stokken vanaf 14m tot 22m, middelhoge stokken vanaf 7m tot 14m, kortere stokken van 3m tot 7m en er is ook één categorie voor kinderen met de palmpasenstokken tot 3m hoogte. De winnaars kunnen respectievelijk een prijs van 3500PLN, 2000 PLN, 1600PLN, 1200PLN winnen. In de categorie voor kinderen worden de prijzen tussen 100 à 900 PLN uitgereikt.
De hoogste palmpasenstok werd in 2019 gemeten. Deze stok was 37,78m hoog! Maar hoe krijg je deze stokken eigenlijk zo hoog? Op verschillende lengtes en afstanden worden meerdere wilgentakken aan elkaar gebonden waardoor een stevige constructie ontstaat. Maar niet alleen de hoogte van de stok is belangrijk, ook de creativiteit wordt beloond. Verschillende bloemen in verschillende kleuren worden van crêpe papier gemaakt en samen met de maretakken aan de stok vastgemaakt. Soms worden de stokken met granen of gedroogde bloemen versierd.
Om 10.30 werden de winnaars in elke categorie op het plein in het centrum bekendgemaakt. Daarna werd er gebeden en alle palmpasenstokken door de priester gezegend. Daarna liep een processie vanaf het pleintje naar de dorpskerk en iedereen met zijn eigen palmpasenstok. De stokken die aan de wedstrijd deelnamen, bleven in het centrum uitgestald.
In 2020 werd de wedstrijd online gehouden. In 2021 heeft de wedstrijd wel in het centrum van het dorp plaatsgevonden maar dan zonder publiek. Hoe dan ook, pandemie of geen pandemie, de dorpelingen zijn traditiegetrouw.