Een werk van de Italiaanse barokschilder Alessandro Turchi dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland werd gestoelen, is vanuit Japan teruggestuurd naar Polen. Het is de eerste keer dat Polen de terugkeer van één van zijn oorlogsverliezen uit Oost-Azië heeft bewerksteligd.
Het schilderij – Madonna met kind, daterend uit de 16e/17e eeuw – werd tijdens een veiling in Tokyo ontdekt en meteen door het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed opgeëist. Het kunstwerk zou in januari 2022 worden geveild. Maar nadat de Poolse autoriteiten hebben gereageerd, werd de verkoop van het schilderij stopgezet.
Op 31 mei vond in de Poolse ambassade in de wijk Meguro in Tokio een ceremonie plaats om het schilderij te overhandigen. Japan heeft het schilderij gratis geretourneerd.
foto’s zijn afkomstig van de Twitter page van het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed
Het eerste bewijs van het schilderij komt uit een publicatie uit 1823 waaruit blijkt dat het schilderij deel uitmaakte van de collectie die werd bewaard in het paleis van Henryk Lubomirski, een Poolse edelman, in Przeworsk, een stad in het zuidoosten van Polen. Het document geeft bovendien aan dat de vorige eigenaar van het kunstwerk een andere Poolse edelman was, Stanisław Kostka Potocki, die het hoogstwaarschijnlijk aan het einde van de 18e eeuw kocht tijdens één van zijn bezoeken aan Italië.
In september 1939 was het schilderij nog steeds in Przeworsk. Het werd vervolgens door de Duitse nazi-bezetters opgenomen op een lijst van 521 waardevolle kunstwerken die samengesteld werd door Kajetan Mühlmann, een nazi-functionaris die toezicht hield op de plundering van kunstwerken. Het schilderij werd waarschijnlijk in 1940 naar Duitsland overgebracht, waarna alle sporen ervan verloren zijn gegaan.