In juli kun je volop genieten van fraai bloeiende planten en stuiken in het bos. Het is hartje zomer en de geuren en kleuren zijn overal aanwezig. Ga naar het bos, neem je camera mee en geniet ervan. Dat heb ik gedaan. Ik heb veel nieuwe planten ontdekt.

Speerdistel – Ostrożeń lencetowaty

De dpeerdistel is een tweejarige plant. Het eerste jaar vormt zich een groot rozet van bladeren, die spinnenwebachtig behaard zijn. Het tweede jaar gaat deze bloem de hoogte en kan zelfs 1 à 2 meter hoog worden. De speerdistel bloeit in juli en augustus. De bloemhoofdjes zijn helder roze tot lichtpaars en zijn 3-5 cm lang.

Speerdistel

Knoopkruid – Chaber łąkowy

De knoopkruid is een vaste plant die bloeit uitbundig tussen juni en de herfst. De bloemen zijn paars or roze. Een gemakkelijk herkenbare eigenschap van de knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes die om het bloemhoofdje zitten.

Knoopkruid wordt vaak bezocht door insecten en bijtjes

Citroengele honingklaver – Nostrzyk żółty

De citroengele honingklaver is een tweejarige of meerjarige, 30-150 cm hoge plant met lichtgele bloemen in slanke, losbloemige trossen. Deze plant kent verschillende toepassingen, bijvoorbeeld tegen de motten. Tevens kan de citroengele honingklaver stikstof uit de lucht binden en opslaan in de wortels. Bovendien wordt de citroengele honingklaver in de kruidengeneeskunde gebruikt tegen ontstekingen.

Citroengele honingklaver heeft een heerlijk zoete honinggeur en daardoor een hoge aantrekkingskracht op verschillende insecten, vlinders en bijen

Moeraswalstro – Przytulia błotna

De moeraswalstro komt langs sloten en op vochtige plaatsen voor. De plant kan ruim een halve meter hoog worden en bloeit van mei tot en met september. Zijn witte bloempjes zijn schattig en maar halve centimeter groot. Ze tellen vier kroonblaadjes die samen een kruisje vormen.

Op de vochtige bodem groeit onder meer de moeraswalstro
Sint-jansvlinder met zijn zwarte lijf, kop, poten, en antenne op de moeraswalstro

Vlasbekje – Lnica pospolita

Het vlasbekje is een vaste plant uit de weegbreefamilie. Vanwege de structuur van de bloemen wordt de plant soms leeuwenbek genoemd, hoewel deze naam is gereserveerd voor een andere soort, namelijk de grotere leeuwenbek, een vaste plant in de tuin. De plant komt voor in bijna heel Azië en Europa, maar ook in Noord-Amerika.

Op de groene achtergrond van weidegrassen en vanaf afstand lijkt het vlasbekje op een paar gebroken eieren

Prachtklokje of perzikbladklokje – Dzwonek brzoskwiniolistny

De naam zegt al genoeg het prachtklokje… inderdaad. Een plant met prachtige bloemklokken. De bloemkroon van deze plant is lilablauw, hemelsblauw of heel soms wit en ongeveer 3-4 cm groot. Het prachtklokje komt in bossen en op beschaduwde plaatsen in bijna heel Europa voor. Ook staat het prachtklokje in aangrenzend Azië. Je komt deze plant tegen ook in tuinen als een verwilderde tuinplant.

Prachtklokje of perzikbladlokje met zijn grote bloemklokken in lilablauw

Moerasandoorn – Czyściec błotny

Deze plant heb ik al vorig jaar ontdekt en beschreven: Wat bloeit er in augustus? De moerasandoorn is een vaste oeverplant met wit en roze gevlekte lilakleurige bloemen. Deze bloemen lijken erg op orchideeën. Hij trekt ook hommels en bijen aan. Deze plant bloeit van juli tot september.

Moerasandoorn groeit liefst met zijn voeten in het water

De plant heeft bovendien helende eigenschappen. Hij kan toegepast worden bij auto-immunziekten. Ooit werd de poeder van de moerasdoorn ingeademd tegen ontstekingen van het neusslijmvlies.

Puntwederik – Tojeść kropkowana

De puntwerderik is een robuuste vaste plant met rechtopstaande stengels met fraaie gele bloemen. Deze plant kom je niet alleen in de bossen maar ook in de tuinen tegen.

Puntwederik is een lust voor het oog en daardoor presenteert hij zich prachtig in de tuinen

De puntwederik bevat saponinen (zeepstof), waardoor hij in de huidverzorging gebruikt kan worden.

Grote wederik – Tojeść pospolita

De grote wederik bloeit met losse pluimen met vrolijke gele bloempjes en kan je zondagse wandeling opfleuren als je hem tegenkomt. De plant groeit op een natte bodem, langs de rivieren en sloten.

Grote wederik bevat saponinen

De grote wederik is ook een plant rijk aan saponinen, waardoor het in de huidverzorging gebruikt kan worden. Saponine is een zeepstof. Daardoor is hij effectief tegen onzuiverheden.

Borstelkrans – Klinopodium pospolite

De borstelkrans is een plant met een rijke bloei van roze bloemetjes die zeer ijverig bezocht worden door vlinders, bijen en hommels. De kelk van de bloem is tweelippig en behaard. De bladeren zijn ovaal met een gegolfde rand.

Borstelkrans wordt in kruidengeneeskunde gebruikt

De borstelkrans wordt ook in de kruidengeneeskunde gebruikt en werkt verzachtend bij spijsverteringsproblemen.

Beklierde ogentroost of weide ogentroost – Świetlik łąkowy

Let op dat je deze plant niet mist als je wandelt. Je moet goed bukken om dit schattige plantje goed te bekijken of om een foto te maken. De beklierde ogentroost wordt 10 tot 20 cm hoog en is goed herkenbaar door witte drielippige bloemen met een opvallende gele vlek in het midden.

Beklierde ogentroost met zijn kleine bloemen

In de kruidengeneeskunde wordt deze plant gebruikt bij oogirritatie of om je ogen te hydrateren. Bovendien wordt er ook onderzoek gedaan naar het gebruik van het ogentroost bij de behandeling van staar en glaucoom.

Akkermunt – Mięta polna

De akkermunt is een grote verrassing voor mij tijdens deze zondagse wandeling. Hoe ziet hij eruit? Het heeft lichtgroene, zwaar bemoste bladeren en zeer decoratieve, paarse of roze bloemen.

De etherische olie die uit de bladeren wordt verkregen, wordt gebruikt in de chemische of farmaceutische, voedingsmiddelen- (bijvoorbeeld voor het maken van snoep) en tabaksindustrie. Ook in parfumerie. Preparaten van deze plant verhogen de afscheiding van spijsverteringssappen.

Akkermunt

Verse bladeren van de akkermunt passen goed bij desserts, zoals ijs, fruit en chocolade. Bovendien kunnen ze toegevoegd worden aan salades, dressings, dipsauzen en sauzen.

Lees mijn nadere berichten over dit onderwerp: