Op allerlei reisblogs vind je veel reistips wat je in Krakau kunt doen. Dit zijn meestal de bekendste bezienswaardigheden (denk aan Auschwitz en de zoutmijn in Wieliczka). Zeker doen als je daar bent! Maar in de omgeving van Krakau is er veel meer te zien en te beleven. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in de omgeving van Krakau om iets meer origineels te doen als je in Krakau verblijft, lees dan mijn onderstaande blog.
Tip 1: Kasteel Nowy Wiśnicz en Koryznówka
Een van de belangrijkste toeristische attracties in Klein-Polen is het kasteel Nowy Wiśnicz. Ongeveer 50 min rijden vanuit Krakau richting het zuid-oosten vind je dit indrukwekkende barokke kasteel dat op een heuvel staat. Zijn vierzijdige constructie met vier torens kun je bijna vanaf elke plaats in het stadje bewonderen. Elke toren heeft zijn eigen unieke vorm, waardoor het kasteel er vanuit elke hoek een heel anders uitziet. Het kasteel is open voor toeristen. Je kunt de binnenplaats en het interieur van het kasteel met een autotour bezoeken.
In de kelder bevindt zich een restaurant waar je originele Poolse gerechten kunt proeven. Op de foto zie je kippensoep die wij hebben geproefd en die volgens een recept van 400 jaar oud bereid werd.
In hetzelfde plaatsje vind je een huisje (ongeveer 10 min lopen van het kasteel Nowy Wiśnicz genaamd Koryznówka). Dit optrekje behoorde de familie van Jan Matejko toe, één van de bekendste Poolse schilders. Hij kwam hier voornamelijk op vakantie en om tijd met de familie van zijn vrouw door te brengen. Aan de voorkant heb je twee kamers met memorabilia van deze Poolse kunstenaar en aan de achterkant wonen de huidige eigenaars van het huisje. In dit huis heeft Pilecki meer dan drie maanden een veilig onderkomen gevonden toen hij uit Auschwitz ontsnapte.
Tip 2: Zoutmijn in Bochnia
De zoutmijn in Wieliczka kent bijna iedereen. Maar dat is niet de enige zoutmijn in Polen. De Bochnia-zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en is de oudste zoutmijn in Polen. Hij werd in 1248 opgericht en in 1990 gesloten voor exploitatie. Het zout wordt daar dus niet meer gedolven maar de zoutmijn is wel open voor toeristen.
Je vraagt je af wat het verschil is tussen de zoutmijn in Wielkiczka en Bochnia en wellicht welke zoutmijn het meer waard is om te bezoeken. Mijn antwoord zou zijn dat je ze niet kunt vergelijken omdat beide zoutmijnen heel anders zijn. De zoutmijn in Wieliczka is groter en meer commercieël. In de zoutmijn van Bochnia daarentegen ervaar je meer de sfeer van het vroegere mijnwerk. Je kunt bijvoorbeeld met een treintje zoals het vroeger gebruikt werd. Een andere reden om voor de zoutmijn in Bochnia te kiezen, is het feit dat het minder populair en daardoor minder druk is. De zoutmijn in Wieliczka kan in het hoogseizoen erg druk met toeristen worden.
Ik hoop dat je op basis van mijn vergelijken de beste keuze voor jezelf kunt maken.
Tip 3: Kasteel Niepołomice
Het kasteel in Niepołomice werd gebouwd in opdracht van de Poolse koning Casimir de Grote zodat de koninklijke familie zich hier met hun gasten tijdens het jachtseizoen kon vermaken. De bouw werd voortgezet door de volgende Poolse koningen: Wladislaus II Jagiello, Sigismund I en vervolgens Sigismund II August. Het kasteel werd zelfs een schuilplaats voor de koninklijke familie tijdens de epidemie in Krakau in 1527. In 1550 verwoestte een grote brand de oostelijke en noordelijke delen van het kasteel. Tijdens het bewind van koning Sigismund II August werd het kasteel gelukkig herbouwd. In de jaren 1551-1568 heeft een Italiaanse beeldhouwer Santi Gucci met zijn kunsttalent een bijdrage geleverd. Bovendien bouwde of reconstrueerde deze Italiaanse kunstenaar een aantal paleizen en kastelen van de opmerkelijke Poolse adelfamilies in alle delen van het land.
Tip 4: Lavendeltuin in Ostrów (Ogród Pełen Lawendy)
Als je deze prachtige lavendeltuin wilt bezoeken, moet je deze keer naar het noorden rijden vanuit Krakau. De reis met de auto duurt ongeveer 50 min. Deze tuin is enorm populair onder pasgetrouwden voor een bruiloft fotosessie. Een privé fotosessie is ook leuk bijvoorbeeld bij zonsopgang of zonsondergang. Je betaalt een toegangsprijs voor ongeveer 10 PLN per persoon. Het zou kunnen dat het vroeg in de ochtend of in de avond wat meer kost omdat die de populaire tijden zijn voor fotosessies. In juli is de tuin de hele maand open voor bezoek. Parkeren is gratis.
In de kleine kraampjes op het terrein kun je allerlei producten van lavendel kopen, zoals zeep, shampoo, geurzakjes voor in de kast, zelfs lavendelsiroop, honing of azijn. Je kunt daar lekker vertoeven na het bezoek van een drukke stad zoals Krakau.
Tip 5: Kasteel Pieskowa Skała en de knots van Hercules
Dit kasteel bevindt op 30 km ten noorden van Krakau, dat is ongeveer drie kwartier rijden. Mocht je in de buurt zijn van Krakau, dan is dit zeker een toeristische aanrader. De koning Casimier III de Grote bouwde dit kasteel Pieskowa Skała, als onderdeel van meerdere verdedigingsvestingen in het zuiden van Polen. In de tweede helft van de 16e eeuw werd het gotische kasteel omgevormd tot een renaissance kasteel. Door de eeuwen heen is het kasteel vele malen van eigenaar veranderd.
In de buurt van het kasteel bevindt zich de zogenaamde knots van Hercules (Maczuga Herkulesa). Deze rots van kalk is ongeveer 25 m hoog en wordt zo genoemd vanwege zijn merkwaardige vorm. Het is de moeite waard om de legende over de koning Krak en zijn knots te lezen.
Tip 6: Plaatsjes Lanckorona en Kalwaria Zebrzydowska
Lanckorona is een schilderachtig dorp dat op de hoogte van 545m ligt en zich 35 kilometer ten zuidwesten van Krakau in Klein-Polen bevindt. Het dorp wordt steeds populairder onder de Poolse toeristen vanwege de uitstekend bewaard gebleven 19e-eeuwse architectuur. De inwoners zijn trots op hun geschiedenis, verzorgen hun houten huisjes en koesteren de Poolse tradities waardoor een gemoedelijke sfeer in dit pittoreske engelendorpje ontstaat.
Kalwaria Zebrzydowska bevindt zich op ongeveer 15 min rijden van Lanckorona. Deze stad werd gesticht door de toenmalige burgemeester van Krakau Mikołaj Zebrzydowski (1553-1620). In de stad bevindt zich een wereldbekende Maniëristische basiliek omringd door een prachtig park. De vele kapellen in het park langs een route van zeven kilometer dienen de verering van de paden van Jezus en de paden van Maria. Het geheel is bovendien voorzien van faciliteiten die de pelgrims dienen tijdens hun bedevaart.
Tip 7: Kasteel Sucha Beskidzka en Lage Beskiden
Het bezoek aan dit kasteel kun je beter combineren met het bezoek aan de Lage Beskiden want het is 1,5 uur rijden vanuit Krakau. In deze bergen kun je prachtige wandelingen maken. In het kasteel vind je interessante informatie over de regio van het plaatsje Sucha Beskidzka.
Tip 8: Waterreservoir en kasteel in Dobczyce
Het waterreservoir in het plaatsje Dobczyce is een stuwmeer en ligt 30 km ten zuiden van Krakau. De dam werd in 1986 aangelegd en heeft de volgende afmetingen: 30 m hoog en 617 m lang. Nog een paar technische en interessante details: het stuwmeer heeft een oppervlakte van circa 10,7 km² en een totale capaciteit van 127 miljoen m³. Hiervandaan komt het drinkwater voor de stad Krakau (ongeveer 55%). Bovendien bevindt zich hier een hydro-elektriciteitscentrale van 2,5 MW, de gemiddelde jaarproductie van de centrale is 9,6 GWh.
Je kunt wandelen op de dam. Vanuit de dam zie het kasteel Dobczyce dat open is voor toeristen.
Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en was destijds de verblijfplaats van koning Władysław II Jagiełło en zijn vrouw Jadwiga. De rijke Poolse adelfamilie Lubomirski, die vanaf 1585 het kasteel overnam, verbouwde het gotische fort tot een renaissanceresidentie. Tegen 1620 had het kasteel 70 kamers en 3 torens. Het kasteel ziet er momenteel uit zoals op de bovenstaande afbeelding. Er zijn een aantal kamers dat je van binnen kunt bewonderen.