De zoon van Witold Pilecki – een Poolse officier die zich vrijwillig in Auschwitz liet opsluiten om verzet te organiseren en informatie in het kamp en over het kamp te verzamelen – eist 26 miljoen PLN (€ 5,5 miljoen) als compensatie voor de naoorlogse executie van zijn vader die door de communistische autoriteiten uitgevoerd werd.
Witold Pilecki – die, nadat hij in 1943 uit Auschwitz was ontsnapt, het jaar daarop in de Opstand van Warschau vocht – wordt beschouwd als één van de grootste oorlogshelden van Polen. Na de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet tegen het nieuwe door de Sovjet-Unie opgelegde communistische regime. Nadat hij in 1947 was gearresteerd, werd Pilecki gevangengezet, gemarteld en vervolgens onderworpen aan een juridisch (schijn) proces, waar hij ter dood werd veroordeeld. Zijn executie vond in 1948 plaats, toen Pilecki 47 jaar oud was. Hoewel Pilecki’s vonnis uit 1948 officieel na de val van het communisme nietig werd verklaard, geen van de bij de uitspraak betrokken rechters ooit wettelijk verantwoordelijk werd gehouden.
In een interview met één van de Poolse kranten onthulde de zoon van Witold, Andrzej, die inmiddels 90 jaar oud is, dat hij een verzoek heeft ingediend voor compensatie van de Poolse staat voor de dood van zijn vader.
Kort geleden zijn soort gelijke verzoeken bij de Poolse rechtbank ingediend. Vorig jaar ontving een voormalige anticommunistische verzetslid, Andrzej Gwiazda, 425.000 PLN van de staat als compensatie voor zijn gevangenschap door de communistische autoriteiten tijdens de staat van beleg in de jaren tachtig. In 2020 kregen de vrouw en kinderen van een andere oppositieactivist, Piotr Bartoszcze, die in 1984 door de communistische veiligheidsdiensten werd vermoord, een schadevergoeding van 2 miljoen zloty.
In hetzelfde jaar echter werd een verzoek van een vrouw die geboren werd en de eerste twee jaar van haar leven in de communistische gevangenis doorbracht waar haar ouders – leden van het verzet – gevangen zaten, haar bod op 15 miljoen PLN als schadevergoeding afgewezen.